TIETOA TIIBETILÄISTEN ÄÄNIMALJOJEN VALINNASTA JA SOITOSTA
ÄÄNIMALJOJEN VALINTA
Maljoja on ulkonäöllisesti erilaisia, mutta kaikkien maljojen koostumus on sama. Maljoihin on taonnan lopuksi tehty erilaisia pinnoitteita, jolloin maljoista saadaan eri näköisiä.
Itsehoitoon voit valita minkä tahansa kokoisen ja näköisen maljan. Voit soittaa maljaa kehollasi, kädessäsi tai lattialla pehmusteen päällä. Voit käyttää maljaa rentoutumisen ja meditoinnin tukena.
Maljojen äänet muodostuvat maljan koon mukaan: isoissa maljoissa on matalammat äänet ja pienissä korkeammat. Kaikissa maljoissa soi rikkaat yläsävelsarjat, joista ihmiskorvalla voi kuulla kolme eri oktaavia.
Isojen maljojen (n 900 g ylöspäin) värähtely tuntuu kehossa voimakkaammin kuin pienten maljojen, joiden taajuus on korkeampi. Fyysisen kehomme värähtelytaajuus on matalampi kuin aurassamme sijaitsevan tunne- ajatus- ja sielukehon. Matalat taajuudet vaikuttavat enemmän fyysisesti ja korkeammat taajuudet (pienet maljat) henkisesti.
Äänimaljahoidossa käytetään yleensä kolmea – neljää eri kokoista maljaa (esim. 1800 g, 1000 g, 700 g ja 500 g) ja maljasetti valitaan toistensa kanssa harmonisesti soivista maljoista.
Mikäli tilaat meiltä valmiin hoitosetin (3 maljaa), valitsemme sinulle harmonisesti soivan kokonaisuuden.
Kolmella maljalla pääsee jo hyvään alkuun itsehoidossa ja perheenjäsenten hoidossa
ISKIMEN VALINTA
Äänimaljoja soitetaan iskimillä, malleteilla eli kapuloilla. Pehmeäpäiset iskimet ovat parhaita maljan lyöntiin ja kovat iskimet maljan pyörittämiseen. Kovilla kapuloilla voi myös kevyesti lyödä maljaa.
ÄÄNIMALJOJEN VAIKUTUS
Äänivärähtely on erilaista lyödessä tai pyörittäessä maljaa ja hoidossa ja ryhmärentoutuksissa käytetään molempia tapoja.
Tiibetiläisiä äänimaljoja käytetään hoidoissa, ryhmärentoutuksissa, itsehoidossa, eläinten hoidossa, meditaatiossa, rentoutumisen tukena, jne.
Äänimalja synnyttää värähtelyn, joka on liikettä. Koko universumi värähtelee tietyllä taajuudella, niin myös äänimaljat. Ääni kuljettaa energiaa ja informaatiota. Äänimaljan värähtely saa aikaan energian liikkumisen kehossa. Energian liike saa liikkeelle ajatuksia ja tunteita (ovat energiaa kehossa) ja kehon jännityksiä. Äänet kulkevat koko ihmiskehon ja ympäröivän auran lävitse ikään kuin huuhdellen kehoa, mieltä ja sielua. Äänivärähtelyt vaikuttavat kehon nesteisiin, kaikkiin soluihin, luustoon, eri kudoksiin, sisäelimiin ja aivoaaltoihin.
Äänet vaikuttavat meihin suoraan limbisen järjestelmän kautta. Äänimaljojen tuottama ääni sisältää paljon ylä-ääniä eli äänet ovat harmonisia. Nämä äänet saavat meidät tuntemaan olomme rauhallisiksi ja tuovat hyvän olon tunteen. Onnellisuus on limbisen järjestelmän aktivoima tila. Limbinen järjestelmä ohjaa mm. tunteiden säätelyä ja oppimista. Muistot ovat tallentuneina tähän järjestelmään ja sen aktivoituessa voi vanha jo unohdettukin muisto nousta pintaan.
Äänimaljojen yläsävelet saavat kehon triljoonat solut soimaan harmonisesti ja purkavat näin energiatukoksia sekä avaavat meridiaaneja. Lisäksi harmoniset äänet vaikuttavat tietoisuuden tasoon hidastamalla aivorytmejä normaaliin valvetilan betatasolta alfa- ja theta-taajuuksiin, mikä aktivoi kehon parantavia energioita.
Fysiologisella tasolla harmoniset äänet vaikuttavat parasympaattisen eli lepohermoston aktivoitumisen kautta moniin kehon toimintoihin: verenpaine laskee, pulssitaso laskee, aivosähkökäyrässä esiintyy enemmän alfa-,theta ja delta-aaltoja (rentoutuminen), oksitosiinin, endorfiinin ja seratoniinin erittyminen lisääntyy, hermosto ja lihakset rentoutuvat (EMG-tutkimuksissa).
Tutkimukset osoittavat, että ääni voi tuottaa muutoksia autonomisessa hermostossa, immuunijärjestelmässä, umpieritysrauhasissa ja aivojen välittäjäaine-järjestelmässä. Jokainen atomi, molekyyli, solu, rauhanen ja elin ihmiskehossa imee itseensä ääntä ja ne myös säteilevät ääntä. Kun jokin elin tai kehon osa on terve, se luo luonnollista harmonian resonanssitaajuutta muulle keholle. Kun jonkin kehon osan värähtely on epäharmoniassa, me sairastumme. Tämä tauti, erilainen ”äänimalli”, muodostuu sairastuneessa kehon osassa. Kun ääni kohdistetaan tälle sairastuneelle kohdalle, oikean harmonian mallit palautuvat kehoon.
Matalat taajuudet (isot maljat) toimivat parhaiten kehollisiin ongelmiin ja korkeat taajuudet (pienet maljat) vievät puolestaan henkisiin ulottuvuuksiin.
MALJOJEN SOITTAMINEN
Saat maljasta monipuolisia ääniä soittamalla sitä sekä pehmeällä kapulalla lyöden että kovalla kapualla pyörittäen. Maljan lyöntikohta on maljan pullein kohta, joka on maljan puolivälin ja yläreunan välissä. Jos lyöt maljaa liian alas, sen värähtely ei ole puhdas. Kuulet kyllä omaan korvaasi, milloin malja soi puhtaasti ja täyteläisesti.
Maljaa pyörittämällä soittaessa pyöritä kovalla kapulalla maljan ulkopuolelta ja pidä kapula tiiviisti kiinni maljassa. Kapulan muodostama kitka aikaansaa maljan värähtelyn.